Cum trăim succesul

10414412_654822537929151_3634364542993475491_nToţi suntem de acord: eşecul are efecte negative asupra imaginii de sine şi a nivelului de aspiraţii, ne scade încrederea şi respectul de sine. Deci, să căutăm succesul! Obiectivele pe care ni le propunem, situaţiile în care ne implicăm, dezvoltarea propriului potenţial ne asigură obţinerea reuşitei. Imaginea de sine se îmbunătăţeşte şi suntem gata să ne propunem obiective şi mai ambiţioase. Dar, nu întotdeauna suntem conştienţi că succesul are şi efecte negative. Chiar dacă pare o contradicţie, reuşitele cu nivel înalt de performanţă ne pot afecta pe termen scurt, în sensul că trăim o stare de euforie intensă, care scade luciditatea şi, implicit, viitoarele performanţe. O expansiune bruscă şi intensă a imaginii de sine, în urma unui succes, dezechilibrează armonia interioară şi este posibil să ne propunem obiective prea ambiţioase pentru posibilităţile de moment. 

10425787_654264114651660_1744289115_nÎncrederea de sine trebuie să se bazeze pe o evaluare realistă a propriului potenţial, raportat la dificultăţile obiectivelor pe care ni le propunem. Modul în care ne stabilim obiectivele de performanţă şi nivelul de aspiraţie ne influenţează şi modul în care trăim succesul. Obiectivele realiste, fundamentate pe o imagine corectă a posibilităţilor de moment, atrag succesul aşteptat şi, în consecinţă, o emoţie adecvată ca intensitate.

Dimpotrivă, stabilirea unor obiective prea ambiţioase sau, la polul opus, prea modeste, induc o stare de tensiune interioară care nu susţine corect obţinerea succesului şi trăirea lui adecvată.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s