Promisiunile sunt facute pentru a fi respectate!

largeFoarte mulți dintre noi promitem tot felul de chestii, deși nu avem nici cea mai mică intenție de-a ne ține de cuvânt. De ce? Pentru că trăim cu impresia că nu ne costă nimic s-aruncăm cu vorbe-n vânt. Ei bine, cu timpul am aflat că prețul plătit pentru nerespectare unei promisiuni este unul foarte mare, pentru că mă costă încrederea altora în mine.

Din punctul meu de vedere, o promisiune nu este doar acea afirmație însoțită de cuvântul „promit”, ci este acea afirmație care dă naștere unor speranțe sau așteptări în sufletul persoanei căreia îi este ea adresată. Dacă îi spui unui copilaș „Mâine îți cumpăr o jucărie”, este aproape același lucru cu „Promit că mâine îți cumpăr o jucărie” sau dacă te întâlnești pe stradă cu o cunoștință pe care n-ai mai văzut-o de ani de zile și-i spui „Dă-mi numărul tău de telefon să te sun când ajung acasă”, e ca și cum ai promite că ai să suni, deoarece dezamăgirea resimțită în cazul în care nu te ții de cuvânt va fi la fel de mare cu sau fără acel „promit”.

Mai nou, promisiunile nu mai au aproape nici o valoare, deoarece le promitem altora câte-n lună și-n stele, deși suntem conștienți de faptul că nu suntem capabili să ne ținem de cuvânt. Asta pentru că o promisiune are un mai mare impact asupra celorlalți, decât o afirmație începută cu s-ar putea, vom încerca sau dacă voi putea. Problema este că și dezamăgirea cauzată de o promisiune nerespectată este mult mai mare decât cea provocată de o probabilitate nedevenită realitate.

Din păcate, în ziua de azi, oamenii nu-și mai asumă responsabilitatea nici măcar pentru faptele lor, cu atât mai puțin nu și-o vor asuma atunci când la mijloc sunt doar niște simple vorbe. Ori de câte ori se iscă vreun scandal bazat pe fel de fel de zvonuri, apar tot soiul de personaje care nu fac altceva decât să-și dea cu părerea, să arate cu degetu-n stânga și-n dreapta, și s-arunce cu noroi în cine nimeresc. De cele mai multe ori se întâmplă ca zvonurile cu pricina să se dovedească a fi nefondate, dar atunci nu mai iese nimeni la rampă ca să recunoască faptul că a greșit sau ca să-și ceară scuze celor pe care i-a insultat. Din păcate, de prea puține ori le și cere cineva socoteală.

Așa că, dacă vrem să avem parte de încrederea celorlalți, haideți să nu mai facem promisiuni pe care nu le putem respecta și să fim mai responsabili pentru vorbele care ne ies din gură.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s