TAROM Training Center – Cel mai avizat loc de pregatire aviatica din Romania.

TAROM garanteaza pasagerilor ca insotitorii de bord pregatiti la TAROM Training Center vor asigura intotdeauna o calatorie in siguranta.

Bun gasit,

Stim cu totii ca pilotii de la TAROM sunt printre cei mai buni din lume, respectati peste tot pe unde merg. Si zboara, desigur. Ravniti, de multe ori, de alte companii din strainatate. La fel si insotitorii de bord despre care v-am mai vorbit in nenumarate randuri anterior acestui articol. Profesionalismul lor se datoreaza si pregatirii fara repros de care au avut si au parte.

Vorbim despre cel mai avizat loc de pregatire aviatica din Romania.

Am vizitat TAROM Training Center sau ATO (Approved Training Organizations), aflat, unde in alta parte decat la Henri Coanda Intl.. Am batut la usa si-am surprins pilotii in toiul pregatirii lor. Sunt oameni tineri al caror cel mai mare vis aproape se implineste. Stau cuminti in banci si urmaresc cu atentie ceea ce le spun cei mai avizati oameni din domeniu.

Aici am discutat cu un instructor de zbor al TAROM despre intreg procesul de pregatire al viitorilor piloti de linie.

Cei care vin si se inscriu pentru a urma cursuri pe avioane de tip Boeing, Airbus sau ATR sunt deja piloti pe avioane de mici, medii dimensiuni, ce au la baza doar cateva ore de zbor.

Dupa depunerea documentelor necesare, multe la numar, si dupa confirmarea regularitatii lor, cursantul intra in pregatire. Acesta primeste, inainte de inceperea propriu-zisa a cursurilor cu instructorul, o serie de module pe care trebuie sa le aprofundeze intr-un timp de maxim 90 de zile, astfel incat la orele de pregatire acestia sa aiba o baza pe care o pot dezvolta impreuna cu instructorul de zbor.

Pregatirea cursantilor la TAROM Training Center se desfasuara in 4 etape.

  1. Teoria. Informatii si detalii legate de cunoasterea aeronavei pe care urmeaza sa zboare, proceduri, reglementari din aria internationala, obligatorie, dar si din aria nationala alaturi de partea interna a companiei, regulamentul si strategia. Bineinteles… introducerea in acest domeniu complex.
  2. Simulatorul. Dupa ce au trecut cu bine examenele in urma cursurilor de teorie, viitorii piloti de linie se pregatesc pe un simulator. Nu in Romania, ci in Olanda, Turcia, Germania sau Franta. Tocmai ce-am aflat ca pentru pregatirea pilotilor, pe continentul nostru, exista doar aceste patru simulatoare moderne. Cei de la TAROM mi-au spus cat de aglomerate sunt si ca de fiecare data programarile sunt facute cu mult timp inainte. Acolo se simuleaza practic un zbor de linie, dar si situatiile de urgenta care pot aparea in timpul zborului, respectiv cedari de motoare, foc, fum, probleme tehnice etc.. O pregatire mai aproape de realitate, gata sa-i scoata pe cursanti pe pista reala a aeroportului Otopeni. Dupa trecerea cu bine a examenului sustinut la simulator, elevii mai au un sigur pas pentru a deveni piloti de linie.
  3. Practica. Pregatiti sa ia fraiele aeronavei, cursanti se intorc direct pe aeroport. Acestia executa, alaturi de instructori, zboruri de scurta durata, de circa 20-30 de min, cu decolarea si aterizarea de pe Henri Coanda Intl. Dupa trecerea cu bine a examenului final, tinerii devin piloti de linie cu acte in regula.
  4. Experienta. Pe langa teorie, simulator si practica, cei care urmeaza cursurile la centrul de training TAROM au sansa de a acumula experienta, ore de zbor, chiar pe aeronavele TAROM. Pachetul de pregatire cuprinde si 200 de ore de zbor, acumulate la compania nationala- un renume in industria aeronautica privind pregatirea pilotilor.
Photo by Oana Cucu.

I-am lasat sa-si continue cursul si-am batut la alta usa. Culmea, am nimerit la un curs de recurenta al insotitorilor de bord. Asezati in banci, ca la liceu, cu agende, pixuri, manuale… ei invata. M-am bucurat sa vad atatea zambete la un loc. Cateva dintre ele le-am mai vazut la bordul aeronavelor TAROM.Evenimentele din industria aviatica au fost intens analizate de catre specialisti si aceastea au produs de-a lungul timpului mai multe schimbari, iar training-urile evolueaza odata cu aceste schimbari, dar si cu constructia aeronavei. In mijlocul tuturor acestor lucruri sta OMUL.

Am vrut sa aflu mai multe lucruri despre pregatirea echipajului, asadar pe ultimul meu zbor cu TAROM la Amsterdam am stat de vorba cu membrii echipajului. Mi-au povestit cu multa insuflare despre ce inseamna pregatirea Cabin Crew.

Tot ceea ce se invata la cursurile de pregatire sunt norme bine legiferate. Totul se face urmarind cerintele internationale si nationale, elementele obligatorii in materie de pregatire. In orice organizatie de aviatie comericiala civila exista manuale de training pentru fiecare domeniu de activitate. Totul este realizat astfel incat sa se evite eroarea umana.

Pregatirea echipajujului de cabina are doua etape: teoretica si practica.

In urma promovarii ambelor etape, cursantul primeste atestat de membru al echipajului de cabina, emis de Autoritatea Aeronautica Civila Romana. Dupa emiterea lui urmeaza angajarea, iar ulterior alte cursuri specifice. Aici urmeaza pregatirea de cunoastere a aeronavei si de conversie de operator pe fiecare tip de aeronava (Boeing, Airbus, ATR) in urma careia se obtine calificarea pe respectiva aeronava.

Partea de pregatire practica se face la sol (in sala de curs, in aeronava sau in silmulator), dar si pe zboruri comerciale. Intreaga pregatire se realizeaza sub supravegherea unui instructor pentru membrii echipajului de cabina.

Photo by Oana Cucu.

Cursul de pregatire recurenta, pe care am avut onoarea sa-l vizitez la sediu, are loc anual conform cerintelor internationale. La partea teoretica se parcurg programe precum proceduri normale, anormale si de urgenta specifice tipului de aeronava pe care opereaza cursantul, cunoasterea aeronavei, a echipamentelor si sistemelor, precum si cursuri de pregatire specifica in domeniul securitatii aeronautice pentru acordarea primului ajutor medical, pregatirea specifica in bunuri periculoase etc..

Pregatirea personalului aeronautic consta in parcurgerea anumitor programe precum: (CRM) Crew Resource Management, Fatigue Management Training pentru managementul oboselii si pentru managementul pericolelor din aviatie, dar si pentru analiza evenimentelor din aviatie. Toate se fac in colaborare cu pilotii sau cu alte categorii de personal cu care insotitorii colaboreaza.

In cadrul pregatirii, cursantii sunt invatati sa faca fata situatiilor de criza, intarzierilor, amanarilor… pentru ca primul lucru pe care il face pasagerul este sa se uite la echipaj. Ei trebuie sa vada in ochii lor siguranta!

Cand are loc un eveniment, ei se lupta cu multimea. Oameni care pot sa se panicheze si ii pot incurca. Reusita insotitorilor de bord este atunci cand ies cu bine din situatiile de criza.

Fiecare cursant are un dosar de training si in urma finalizarii unui modul, instructorul apreciaza nivelul de pregatire. Majoritatea cursantilor au un nivel de pregatire standard. Pentru instructori, evaluarea este foarte importanta deoarece prin acest fapt ei inteleg ca isi fac datoria si garanteaza ca cel pregatit este apt si ca poate sa isi deruleze activitatile corespunzator.

„Ce ti se poate intampla mai frumos decat sa devii stewardesa?!”

Ce fac instructorii de zbor nu e o munca usoara. Ei trebuie sa fie pregatiti sa faca fata elevilor curiosi ce pun intrebari si totodata sa le asigure o informatie corecta. Trebuie sa existe si o latura umana ca atentia sa le fie captata.

„Tinem cont de nevoile cursantilor nostri cu empatie si multa deschidere.”

Omul este personajul principal al tuturor lucrurilor. Insotitorul de zbor trebuie sa aiba o conduita profesionala impecabila pentru ca acesta da viata intregii calatorii. Este un ingredient esential pentru siguranta zborului. Pentru un insotitor nicio cursa nu e la fel ca cealalta.

Photo by Oana Cucu.

In opinia mea, la compania nationala de transport aerian, pregatirea este cea mai buna. Insotitorii de zbor sunt cartea de vizita a companiei.

TAROM garanteaza pasagerilor ca insotitorii de bord pregatiti la TAROM Training Center vor asigura intotdeauna o calatorie in siguranta.

img_1563TAROM nu pregateste numai piloti romani. Am intalnit acolo si oameni din alte tari, veniti in Romania pentru a face cariera in aviatie.

Romania ar trebui sa se mandreasca cu astfel de locuri, cu oameni geniali ce fac lucruri marete. Oameni care duc mai departe profesionalismul aviatiei romanesti, chiar dincolo de granite, dincolo de nori.

Mai multe informatii despre TAROM Training Center gasiti pe www.atotarom.ro, (Approved Training Organizations).

Viitorii piloti se pot pregati acolo pentru avioane precum: Airbus A320 , Boeing 737 CL, Boeing 737 NG si ATR 42 / 72. 

Photo by Oana Cucu.

Multumesc, TAROM!

Multumiri speciale: Liliana Nitulescu – Inflight Manager si Luciana Rizescu – Social Media Specialist.

Zboruri line!

800px-TAROM_Logo.svg
http://www.tarom.ro

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s